Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Budapest szobrai képes leírás - Szobor, szobrok.tlap.hu
részletek »

Budapest szobrai - Szobor, szobrok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szobor.tlap.hu » Budapest szobrai
Keresés
Találatok száma - 9 db
A Hősök-tere szobrai

A Hősök-tere szobrai

Thaly Kálmán történetírótól, a Függetlenségi Párt képviselőjétől származott az ötlet, hogy a honfoglalás ezredik évfordulójának megörökítésére az ország különböző pontjain millennáris emlékműveket emeljenek. Ezek a helyek a következők voltak: a munkácsi várhegy, a nyitrai Zoborhegy, a dévényi várhegy (mely a Morva vizének Dunába torkolásánál emelkedik), Pannonhalma, a zimonyi várhegy, Pusztaszer, valamint a brassói Cenk-hegy. Az emlékek száma a hét vezérre, a hét magyar törzsre utal. Thaly ezek mellett szorgalmazta még egy központi, a Városligetben álló emlékmű felállítását is.

Bessenyei Ferenc szobra

Bessenyei Ferenc szobra

Három évi várakozás, remény, izgalom után végre - úgy tűnik - semmi sem áll annak útjába, hogy szeptember 21-én, a magyar dráma ünnepén (Az ember tragédiája 1883-as bemutatójának évfordulóján), a Nemzeti Színház szoborparkjában felavassák Bessenyei Ferenc szobrát - hétfőn, június 30-án Jordán Tamás a Nemzeti Színház július 1-ig hivatalban levő igazgatója elfogadta a szobor gipszmásolatát, és ezzel engedélyezte annak bronzba öntését.

Budai Vár: Szent István lovasszobra

Budai Vár: Szent István lovasszobra

A szobor felállításának gondolatát már 1863-ban felvetette gróf Pálffy Móric királyi helytartó. Ennek érdekében gyűjtést is szerveztek, ami azonban megszakadt. Végül 1896-ban a VIII. tc-ben az állam a miniszterelnököt bízta meg a szobor állami költségen történő elkészíttetésével. A szobrot Stróbl Alajos készítette, míg az építész Schulek Frigyes lett.

Szobor, szobrok magazin hírek
1504. szeptember 8. - Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése
1504. szeptember 8. - Michelangelo... Szerző: Tarján M. Tamás "Csak le kell kaparnom a nyers falakat, hogy másoknak is megmutassam azt a csodálatos jelenést, amit az én szemeim már látnak." (Michelangelo) 1504. szeptember 8-án leplezték le Firenzében Dávid világhírű szobrát, melyet az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alkotója, Michelangelo faragott ki, hároméves kitartó munkával. Dávid...
Szent István lovas szobra
Szent István lovas szobra Stróbl Alajos 1898-ban kezdte el első és szent királyunk bronz lovas szobrának az...
Leonardo da Vinci szobra Milánóban
Leonardo da Vinci szobra Milánóban Leonardo da Vinci szobra a világhírű Milánói Scala Operaházzal szembeni téren...
Gellért-hegyi Szabadság-szobor

Gellért-hegyi Szabadság-szobor

A Gellért-hegyi Szabadság-szobor Budapest egyik jelképe, felemelt kezében pálmafaágat tartó nő alak, Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-ben elkészült alkotása. Az eredeti, több kisebb szobrot is magábafoglaló kompozíció hivatalos elnevezése Felszabadulási emlékmű volt; a német hadsereget Budapestről kiverő szovjet hadsereg haditettének emlékére állították. A kommunista rezsim bukása és a szovjet felszabadítás átértékelése után a szoboregyüttest jelentősen átalakították és a szovjetekre való utalásokat eltávolították. Maga a szobor 14 méter magas, talapzatával együtt azonban 40 méter magasra emelkedik a 235 méter magas Gellért-hegy fölé. A Citadella délkeleti bástyájánál álló emlékmű jól látható a főváros jelentős részéből.

Memento Park

Memento Park

A parkban 42 nagyméretű, egykori köztéri szobor látható az 1945-1989 közötti kommunista politikai rendszer időszakából. Megtekinthető többek között a 'Magyar-szovjet barátság' és a 'Felszabadulás' allegorikus emlékműve, munkásmozgalmi személyiségek és a szovjet Vörös Hadsereg katonáinak szobrai, valamint több gigantikus alkotás. Itt található Lenin, Marx és Engels, Dimitrov, Osztapenko kapitány, Kun Béla és sok más, 'kommunista hős' emlékműve. A látogatók egyik 'kedvence' a Felszabadító szovjet katona. Kezében sarló-kalapácsos zászló, nyakában dobtáras géppisztoly van. A 6 méter magas, rémisztő tekintetű szobor korábban Budapest közepén, a Gellérthegy tetején állt, ahol a belváros szinte minden pontjáról jól látható volt. A Főbejárat kapuzata hatalmas, klasszicizáló épületet idéz, mögé belesve azonban látható, hogy egy támasztékokkal felállított, 12 méter magas 'kommunista díszlet' csupán. Tökéletes nyitány a diktatúra természetének bemutatásához. Eleőd Ákos építész, a park koncepciójának alkotója a Szoborpark mottójául a következő mondatokat írta: 'Ez a park a diktatúráról szól, de abban a pillanatban, amikor ez kimondható, leírható, megépíthető, abban a pillanatban ez a park a demokráciáról szól. Csak a demokrácia képes megadni a lehetőségét, hogy szabadon gondolkozhassunk a diktatúráról- vagy éppen a demokráciáról, vagy bármiről.'

Régi Szoborgyűjtemény

Régi Szoborgyűjtemény

Régi Szobor Gyűjtemény az európai szobrászat történetének 19. századig terjedő időszakát öleli fel. A Szépművészeti Múzeum többi kollekciójához mérten szerényebb, 600 művet számláló gyűjtemény az itáliai reneszánsz olyan kincseit rejti, mint Leonardo egyedülálló Lovasa vagy Verrocchio Fájdalmas Krisztusa, de méltán nevezetesek reneszánsz és barokk kisbronzai is. A német, németalföldi és francia középkort ugyancsak számos remekmű, köztük az internacionális gótika Szép Madonnái és Riemenschneider műhelyének faszobrai, az osztrák barokk művészetet Donner és Messerschmidt alkotásai képviselik.

Strobl Alajos: Szent  István király szobra

Strobl Alajos: Szent István király szobra

Következzék hát Stróbl Alajos budai Várban látható Szent István király szobrának bemutatása, méghozzá a tőlem megszokott nagy részletességgel-:)) Bizonyára vannak olyanok, akiknek mostanában nincs lehetőségük 'élőben' is megnézni ezt a csodálatos alkotást, nekik szeretném megmutatni minden apró részletét, szépségét.

Szent Gellért szobor Budapest

Szent Gellért szobor Budapest

Szent Gellért hittérítő, az első magyar vértanú szobra központi alakja a Gellért-hegy oldalán álló félköríves, árkádos építménynek. A kompozíció főalakja, Szent Gellért püspök, jobbjában keresztet emel az ég felé, a mellékalak a pogány magyar vitéz. Az 1904-ben felállított 7 méteres bronzszobor Jankovits Gyula, a pogány vitéz Gárdos Aladár szobrász alkotása. A hegy oldalán álló együttest Francsek Imre építészt tervezte. Szent Gellért szobra egyike a Ferenc József király által adományozott 10 szobornak. Az eredetileg 3 méteres magasságúra tervezett szobor nagyságát azért növelték, hogy jobban érvényesüljön a Duna partján, a Szent Gellértről elnevezett Gellért-hegyen, és ne vesszen el a hegy tömegében.

Szent István időutazása

Szent István időutazása

Mindannyian ismerjük Szent István lovas szobrát a budai Várban. Könnyű felidézni a király alakját, ahogy délcegen ül a lován, kezében kettős kereszt, fején glória. A szobor talapzatát jelentő márványtömb - ami egyébként a Halászbástyát és a Mátyás-templom újraépítését elkészítő Schulek Frigyes munkája - számos furcsaságot és titkot rejt, amelyeket - a szoborral ellentétben - kevesek ismernek.

Tuti menü