Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Erdélyi magyar szobrok képes leírás - Szobor, szobrok.tlap.hu
részletek »

Erdélyi magyar szobrok - Szobor, szobrok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szobor.tlap.hu » Erdélyi magyar szobrok
Keresés
Találatok száma - 7 db
Aradi köztéri szobrok

Aradi köztéri szobrok

A Szentháromság-szobor újrafelállítása kapcsán sikerült korrigálni egy korábbi helytörténeti tévedést. Róna József alkotását nem 1902-ben, nem is 1905-ben helyezték el a színház előtti téren, ahogy az eddigi monográfiákban, városismertetőkben szerepelt, hanem 1901. június 2-án.

Már áll Kolozsvár főterén Mátyás király szobra

Már áll Kolozsvár főterén Mátyás király szobra

Valamennyiük megnyugtatására tudatjuk, hogy Fadrusz János grandiózus alkotása visszakerült helyére, áll Kolozsvár főterén Mátyás király szobra. A felújítás során eltűntek a szobor körüli sallangok, és új, négynyelvű márványtábla tájékoztatja a járókelőt művészről és alkotásáról. És még valami: a király fejét díszítő babérkoszorút bearanyozták.

Mátyás király lovas szobra

Mátyás király lovas szobra

Fadrusz János legsikeresebbnek tartott, az 1896-os párizsi világkiállítás nagydíját elnyerő alkotása a Szent Mihály-templom mellett található. A Kolozsvár jelképének számító bronz szoborcsoport központi alakja Mátyás király, akit vitéz emberei vesznek körül. A hagyomány szerint az alakok a következők: Magyar Balázs, Kinizsi Pál, Szapolyai János és Báthory István. Felavatására 1902-ben került sor, nagy ünnepségek közepette.

Szobor, szobrok magazin hírek
1504. szeptember 8. - Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése
1504. szeptember 8. - Michelangelo... Szerző: Tarján M. Tamás "Csak le kell kaparnom a nyers falakat, hogy másoknak is megmutassam azt a csodálatos jelenést, amit az én szemeim már látnak." (Michelangelo) 1504. szeptember 8-án leplezték le Firenzében Dávid világhírű szobrát, melyet az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alkotója, Michelangelo faragott ki, hároméves kitartó munkával. Dávid...
Szent István lovas szobra
Szent István lovas szobra Stróbl Alajos 1898-ban kezdte el első és szent királyunk bronz lovas szobrának az...
Leonardo da Vinci szobra Milánóban
Leonardo da Vinci szobra Milánóban Leonardo da Vinci szobra a világhírű Milánói Scala Operaházzal szembeni téren...
Szabadság-szobor, Arad

Szabadság-szobor, Arad

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc vértanúinak tiszteletére a Vesztőhelyen emelt márvány obeliszk felállításával párhuzamosan kezdeményezés folyt egy nagyméretű szoborcsoport létrehozására. A meghirdetett pályázatra 14 terv érkezett, melyek közül Huszár Adolf nyerte el a bírálóbizottság első díját. Huszár meg is kötötte a szerződést a várossal, de 1885-ben váratlanul elhalálozott. Ezután a bizottság Zala Györgyöt bízta meg a szobor kivitelezésével, aki átdolgozta az eredeti tervet, és az Ébredő Szabadság című kompozíciót már 1886-ban nagy sikerrel kiállította Brüsszelben.

Szent György-szobor Kolozsvár - Kolozsvár erdélyi köztéri szobrok

Szent György-szobor Kolozsvár - Kolozsvár erdélyi köztéri szobrok

A középkor talán leghíresebb magyar szobrászainak, a kolozsvári Márton és György 1373-ban készült híres Szent György szobrának a másolata áll a farkas utcai templom elötti kis tér közepén. A szobor eredetije Prágában található, a kor művészetének ritka kincse. Érdekessége, hogy a szent hajviseletét, lószerszámait a művészettörténészek szerint a szobrászok székely-magyar minta alapján készítették el.

Szent György-szobor, Kolozsvár

Szent György-szobor, Kolozsvár

Az 1880-as évektől ismerte fel a művészettörténeti kutatás a prágai Hradzsin belső udvarán, a Szent Vitus-székesegyház oldalánál álló Szent György-szobor és az elpusztult váradi királyszobrok közti kapcsolatot, így Kolozsvári Márton és György jelentősége ettől kezdve igencsak felértékelődött. Először 1895 végén Márki Sándor történész egyik írásában merült fel a prágai szobor kolozsvári másolata elkészítésének gondolata. Egy ével később, a millenniumi ünnepségek során tartott városi díszközgyűlés már 1000 koronát szavazott meg a másolat elkészítésére, ez képezte a későbbi szoboralap kiinduló összegét, azonban egy időre lekerült a szobor ügye a napirendről. Pár év múlva a város értelmiségét és közvéleményét is mozgósította az a tény, hogy Ferenc József a városnak ajándékozta a prágai szobor gipszmásolatát. E kezdeményezésre két másolat készült: az egyik a Nemzeti Múzeumba, a másik 1901 novemberében az Erdélyi Múzeum kőtárába került, ez utóbbi ma is az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum kőtárának kiállításán látható.

Szobrok Erdélyben - Wass Albert szobrai

Szobrok Erdélyben - Wass Albert szobrai

Wass Albert a trianoni magyarság nagy nemzedékének nagy személyisége, nagy idők koronatanúja - az Erdélyi Világszövetség volt Társelnöke - Írói, költői munkásságának minden értéke a Magyar Örökség része.

Tuti menü