Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Híres magyar szobrászok képes leírás - Szobor, szobrok.tlap.hu
részletek »

Híres magyar szobrászok - Szobor, szobrok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szobor.tlap.hu » Híres magyar szobrászok
Keresés
Találatok száma - 7 db
Fadrusz János

Fadrusz János

Képfaragásunkban a nemzeti művészet első, Izsó után időrendben talán legelső mesterét vesztettük a minap, a mikor Fadrusz János meghalt. A milyen országosan általános volt a lelkesedés diadalmas mesterműve, a kolozsvári Mátyás-szobor, leleplezésekor, - - olyan országosan általános, olyan mélységes a gyász is, a mely sírjába kisérte.

Kisfaludi Stróbl Zsigmond

Kisfaludi Stróbl Zsigmond

Kisfaludi Stróbl Zsigmond értékelésében még ma is bizonytalan a művészettörténet. Klasszikus stílusa nem illik a 20. századi művészet impozánsan magasra ívelő, ám ennek következtében nem csupán a látványtól, de saját közönségétől is mindinkább elrugaszkodó avantgard és 'modern' művészetének reprezentásai közé, azonban hallatlan mesterségbeli tudással készített alkotásainak kifejezőereje nem engedi őt a 'futottak még' kategóriába sorolni sem.'

Marton László műterme

Marton László műterme

Ars Poeticám: Hiszek az egyetemes művészetben. A jó művészi produktum önmagáért beszél. Sugárzása van, lebilincsel, nehéz tőle megszabadulni. Mindezt tudva, abban a reményben dolgozom, hogy nekem is sikerül az utókorra egy pár jó munkámat hátrahagyni. Biztos vagyok abban, hogy az idő csak azt menti meg, aminek vonzó ereje van. Az olyan munka, ami taszít, az elveszik. Az emlékmű szobrokról röviden. Már gyerekkorom óta a köztéren felállított szobrok, a monumentális plasztikák vonzottak igazán. Testreszabottnak érzem a nagy feladatot, amikor dolgozom rajta. Ilyenkor önmagamra találok, és az alkotás boldog öröme fölvillanyoz, de meg is nyugtat, még akkor is, amikor sok elvárásnak kell megfelelni. A köztéren elhelyezett szobrok tömegekhez szólnak. Igyekeztem a mai értelmezéssel a nagy kultúrákból azt a formát (realizmust ) átmenteni, amivel közérthetővé teszem magamat és a művészet folyamatosságában egy láncszem lehetek. Az ilyen realizmus mindig is életet, erőt adott a művészetnek. Munka közben receptet senki sem ad, mi módon szülessen jó szobor, egy-egy alkotás minőségét műszerekkel mérni nem lehet. A művészi produkció elsősorban tehetség dolga. Megítélésénél, ha van vonzóereje, a kíváncsiskodót csak nehezen engedi el. Ez a jelzés a legjobb bírálat a minőség megítélésére.

Szobor, szobrok magazin hírek
1504. szeptember 8. - Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése
1504. szeptember 8. - Michelangelo... Szerző: Tarján M. Tamás "Csak le kell kaparnom a nyers falakat, hogy másoknak is megmutassam azt a csodálatos jelenést, amit az én szemeim már látnak." (Michelangelo) 1504. szeptember 8-án leplezték le Firenzében Dávid világhírű szobrát, melyet az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alkotója, Michelangelo faragott ki, hároméves kitartó munkával. Dávid...
Szent István lovas szobra
Szent István lovas szobra Stróbl Alajos 1898-ban kezdte el első és szent királyunk bronz lovas szobrának az...
Leonardo da Vinci szobra Milánóban
Leonardo da Vinci szobra Milánóban Leonardo da Vinci szobra a világhírű Milánói Scala Operaházzal szembeni téren...
Melocco Miklós

Melocco Miklós

1955-1961: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mestere: Gyenes Tamás, Mikus Sándor és Pátzay Pál. 1966: Stúdió-díj; 1973: XIV. Szegedi Nyári Tárlat fődíja, Szeged; 1975: Munkácsy-díj; 1982: érdemes művész; 1985: Neugeld Anna Alapítvány díjazottja; 1987: Podmaniczky-díj; 1988: Kossuth-díj; 1998: Magyar Örökség Díj. A Magyar Művészeti Akadémia tagja. Életének jelentős részét Zsámbékon tölti. 1962 óta rendszeresen kiállító művész. Emellett számos művészettörténeti szakcikk szerzője. A hazai figurális szobrászat egyik legfontosabb képviselője. Munkáinak legjellemzőbb anyaga a gipsz, gyakran használja direkt öntvényként is. Számos köztéri szobor alkotója.

Melocco Miklós szobrászművész

Melocco Miklós szobrászművész

Melocco Miklós Kossuth díjas, Munkácsi díjas, Érdemes művész, aki több magas funkciót tölt be. Többek között, az NKA képzőművészeti összekötője, A Széchenyi Akadémia elnökségének tagja, és még sorolhatnám titulusait, de nem igazán ez a jellemző rá. Ő alkotó művész, számtalan kiváló köztéri alkotás készítője. Rengeteg munkája kitölti minden percét, nem adja olcsón az idejét.

Stróbl Alajos

Stróbl Alajos

1876-80 között a bécsi képzőművészeti akadémián Zumbuschnál tanult. Negyven éven át a legfoglalkoztatottabb emlékműszobrász volt. 1878-ban készült terrakotta Önarcképe, valamint a márvány és bronz mesteri kombinációjával mintázott Perzeusz. Az 1884-re felépült Operaház főpárkányára két zeneszerző szobrát (Cherubini és Spontini) mintázta. 1881-ben ő készítette az épület főbejárata mellé Erkel és Liszt ülő alakját, valamint a két szfinx szobrát (1882).

Zala György Emlékszoba

Zala György Emlékszoba

A millecentenárium évében kínálkozott a lehetőség arra, hogy - száz év távlatából - megidézzük, számba vegyük az ezeréves történelmi múlt korabeli tudatosodásának, országos ünnepének nemzetteremtő üzenetét, maradandó emlékeinek tudatformáló erejét, továbbélő hatását. Az akkori generációk teljesítményének értékelése, felmutatása, minősítése egybeesik gazdasági, kulturális, jogi, emberi viszonyaink mostani legújabbkori átértékelésével, újragondolásával. Mindig is Európához mértük, mérhettük magunkat, miközben önérzetesen megőriztük sajátosságainkat, etnikai, nyelvi hagyományainkat. Különösen szívesen tekintettünk a franciák eredményeire. Alkotóink gyakran kötötték pályájukat, életük hosszabb-rövidebb szakaszát Párizshoz, pl. Liszt Ferenc, Munkácsy Mihály, Paál László, vagy éppen Rippl-Rónai József. Mások itthon követték - legtöbbször késéssel a kínált mintákat, stílusokat, témákat és műfajokat. S ha tehették, tanulmányutakon jutottak el többször is a francia metropolisba.

Tuti menü