Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szobor, szobrok linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Szobor, szobrok képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: szobor.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 82 db
1504. szeptember 8. - Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése

1504. szeptember 8. - Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése

1504. szeptember 8-án leplezték le Firenzében Dávid világhírű szobrát, melyet az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alkotója, Michelangelo faragott ki, hároméves kitartó munkával. Dávid szobrának története egészen a 15. század elejéig nyúlik vissza, amikor a város elöljárói elhatározták, hogy a Santa Maria del Fiore-katedrálisban tizenkét szobrot állíttatnak, melyek mindegyike egy-egy jelentős ószövetségi alakot mintázott volna. Az első alkotást, mely Józsuét ábrázolta, Donatello már az 1410-es években elkészítette, a másodikkal - ez viszont már Herkules lett volna - pedig fél évszázaddal később Agostino di Ducciót bízták meg. Mivel a mester egy esztendő után - 1464-ben - félbehagyta a munkát, a szobornak szánt márványtömb hosszú évtizedeken át a szabad ég alatt hevert, miközben a firenzeiek hasztalan próbáltak vállalkozó szellemű művészeket találni a monstrum kifaragásához. A Gigásznak nevezett, több mint öt méter magas tömb megformázására egészen 1501-ig kellett várni, amikor az Arno-parti város már a sokadik pályázatot hirdette meg; bár a munkával eredetileg egy tapasztaltabb művészt - például Leonardo da Vincit - akartak megbízni, a mindössze 26 esztendős Michelangelo végül rávette a firenzeieket, hogy inkább őt fogadják fel.

A 22 legötletesebb kültéri szobor a világon

A 22 legötletesebb kültéri szobor a világon

A Boredpanda ezúttal arra kéri olvasóit, töltsék fel azokat a szobrokat a lakhelyükről, amelyek szerintük a legötletesebbek, legszokatlanabbak. A falba ütköző hatalmas rovartól a 'vízben' (valójában a utcát borító betonban) félig elmerült vízilovaktól a már-már bizarrul élethű marhacsordát hajtó cowboyokig minden felbukkan a feltöltött képeken. És ami a legjobb, Budapest is képviselteti magát, méghozzá két szoborral is - de ha ez kevés, akár ti is tölthettek még fel fotókat. Addig is, lássuk a legérdekesebb szobrok közül (jó)néhányat!

A Csilla szobor érkezése

A Csilla szobor érkezése

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke, Csilla von Boeselager születésének 70. évfordulójára szobrot állít Miskolcon az Észak-Magyarországi Régió. A szobor Melocco Miklós korábbi alkotásának másolata, melyet Csák Attila pátyi szobrász készített el. Az avatási ünnepséget május 17-én, délután 4-kor tartják a miskolci Csilla von Boeselager Házban.

Szobor, szobrok magazin hírek
1504. szeptember 8. - Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése
1504. szeptember 8. - Michelangelo... Szerző: Tarján M. Tamás "Csak le kell kaparnom a nyers falakat, hogy másoknak is megmutassam azt a csodálatos jelenést, amit az én szemeim már látnak." (Michelangelo) 1504. szeptember 8-án leplezték le Firenzében Dávid világhírű szobrát, melyet az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alkotója, Michelangelo faragott ki, hároméves kitartó munkával. Dávid...
Szent István lovas szobra
Szent István lovas szobra Stróbl Alajos 1898-ban kezdte el első és szent királyunk bronz lovas szobrának az...
Leonardo da Vinci szobra Milánóban
Leonardo da Vinci szobra Milánóban Leonardo da Vinci szobra a világhírű Milánói Scala Operaházzal szembeni téren...
A Hősök-tere szobrai

A Hősök-tere szobrai

Thaly Kálmán történetírótól, a Függetlenségi Párt képviselőjétől származott az ötlet, hogy a honfoglalás ezredik évfordulójának megörökítésére az ország különböző pontjain millennáris emlékműveket emeljenek. Ezek a helyek a következők voltak: a munkácsi várhegy, a nyitrai Zoborhegy, a dévényi várhegy (mely a Morva vizének Dunába torkolásánál emelkedik), Pannonhalma, a zimonyi várhegy, Pusztaszer, valamint a brassói Cenk-hegy. Az emlékek száma a hét vezérre, a hét magyar törzsre utal. Thaly ezek mellett szorgalmazta még egy központi, a Városligetben álló emlékmű felállítását is.

A Károlyi-szobor Siófokon

A Károlyi-szobor Siófokon

Varga Imre, a Károlyi-szobor alkotója azt javasolja dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének, hogy az eltávolításra ítélt tárgyat helyezzék át Siófokra a művész egyéb alkotásai mellé. Az így kialakítandó tragikomikus szoborparkban Károlyi alakja Kálmán Imréének a szomszédságába kerülne (tudják, a Csárdásfürstin és a Gräfin Maritza alkotójáé, akitől a Komm mit nach Varasdin, magyarul: Szép város Kolozsvár egyszerre vérpezsdítően és andalítóan csacsi melódiája származik).

A milói Vénusz

A milói Vénusz

Az Égei-tengerben fekvő Milosz (Melosz) szigetének a nevét senki sem ismerné, ha nem ott találták volna a híres Vénusz-szobrot. Dumont d'Urville tengerkutató, aki La Péreuse hajóinak maradványait is megtalálta, expedíciójával az Égei-tengeren járt. 1820-ban bukkant a később híressé vált Vénusz-szoborra, amelyet az egyik helybéli ásott ki a földből. Vénusz, illetve a görög mitológia szerinti nevén Aphrodité a kezében kezében aranyalmát tartott, amelyet Parisz neki ítélt. Dumont azonnal látta, milyen értékre bukkant, de nem tudta megvenni a szobrot, mert a megtalálója magas árat kért érte. Mire Dumont a konstantinápolyi francia nagykövetet meggyőzte, hogy Franciaországnak kell megvennie a Vénuszt, és a vásárláshoz szükséges pénzzel viszzatért, a megtaláló már eladta a szobrot egy töröknek, aki be is csomagolta. A görög végül, jó pénzért hajlandó volt emlékezni arra, hogy Dumont előbb jelentkezett nála, így a ládát átrakatta a franciák szekerére, akik elindultak vele a hajójukhoz. A törökök útközben megtámadták Dumont-t, verekedés kezdődött, a szobor két karja ekkor tört le. Azóta sem tudja senki, hol lehetnek a letört darabok. A szobor a Louvre-ban van.

A Pécsi 8-as huszárok emlékműve

A Pécsi 8-as huszárok emlékműve

A bronz dombormű négy rohamozó huszárt ábrázol. A legközelebbi a legnagyobb és a legplasztikusabban mintázott. Minden eleme - a nagy gesztusú mozgás, a ruhák, sörények lobogása, a huszárok minden mozdulata - a sodró lendületű huszárroham, a kivont kardok, a harci kedv, a legyőzhetetlenség demonstrálására szolgál. A szépen mintázott lovak minden porcikája valósághű, a vágta lábsorrend kivételével. A művész egy az évszázadok során kialakult és jól bevált sémát alkalmaz a vágtázó ló mozgásának érzékeltetésére. Balról a harmadik huszár lovának lábsorrendje az egyedül elfogadható. Természetesen ettől ez még így is nagyon szép és kifejező ábrázolása a magyar huszárságnak.

A román kor művészete

A román kor művészete

Jellemzői : Fő feladatának a keresztény templom építését tekintette, ami a legfontosabb művészi feladattá vált, a szobrászat, a festészet és a kézművesség minden erejét ezek díszítésére fordította. A kor művészetétől távol áll a naturalizmus.

Ábrahám Péter

Ábrahám Péter

Ábrahám Péter szobrász és festőművész a Budapest melletti Vecsésen született 1955-ben. Már gyermekkorában olyan meghökkentő, gondolatébresztő rajzokkal, játékokkal lepte meg szűkebb környezetét, hogy azok előrevetítették későbbi, a képzőművészettel való elkötelezettségét. A Senkihez sem hasonlítani! - művészi elvet szem előtt tartva, az akadémiai képzést elvetette, megkezdett iparművészeti tanulmányait (ötvös szakon) abbahagyva - iparművész édesapja segítségével - önképzés útján fejlesztette tudását. 29 évesen Argentínában új grafikai-festői eljárásokat tanult, pár évvel később Párizsban, Michael Gyarmathy Folies Bergre-ében a díszleteket tervezte és festette. A csatornán átkelve, London Soho-jában átélhette a fiatal művészek sanyarú helyzetét.

Hirdetés
Aradi köztéri szobrok

Aradi köztéri szobrok

A Szentháromság-szobor újrafelállítása kapcsán sikerült korrigálni egy korábbi helytörténeti tévedést. Róna József alkotását nem 1902-ben, nem is 1905-ben helyezték el a színház előtti téren, ahogy az eddigi monográfiákban, városismertetőkben szerepelt, hanem 1901. június 2-án.

Auguste Rodin

Auguste Rodin

Rodin életteli, drámai, szenvedélyes megfogalmazású, érzelemgazdag szobrai a historizmus ellenpólusát képezik, művészete a modern szobrászat kiindulópontja. A szimbolizmussal éppen oly sok szál köti össze, mint az impresszionizmussal. Legtöbb alkotását a Rodin Múzeum őrzi Párizsban, művei közül néhány látható a budapesti Szépművészeti Múzeumban is, szobrainak másolatai benépesítik az európai műveltséghez kötődő világot.

Az amerikai Szabadság-szobor

Az amerikai Szabadság-szobor

Észak-Amerika legismertebb szobrát 1886. október 28-án Grover Cleveland elnök avatta fel. Azóta láthatják a New York-i kikötőbe érkező hajók utasai az ég felé nyúló Szabad­ság-fáklyát. Sok kivándorló számára e szobor jelképezte a szabadságot, szabadulásukat az óhazából. A szobor az Amerikai Egyesült Államok szimbóluma lett.

Bencsik István

Bencsik István

Bencsik István szobrász. 1951-1957: Magyar Képzőművészeti Főiskola, Mikus Sándor volt a mestere. 1965: a KISZ Központi Bizottság díja a Stúdió kiállításán, Ernst Múzeum; 1976: Szocialista Kultúráért kitüntetés; 1981: a VII. Országos Kisplasztikai Biennálé II. díja, Pécs; 1983: a VIII. Országos Kisplasztikai Biennálé különdíja, Pécs; 1992: Kossuth-díj; 1996: a Baranya Megyei Önkormányzat Tudományos és felsőoktatási díja. 1965-től 1967-ig a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület elnöke. 1974 és 1977 között a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Szimpózium Bizottsága titkára, 1995-től a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja. Budapesten, a Százados úti művésztelepen lakott, 1982-től Pécsen él.

Benvenuto Cellini szobor a Ponte Vecchio közepén

Benvenuto Cellini szobor a Ponte Vecchio közepén

A Ponte Vecchio közepén található Benvenuto Cellini (1500-1571) mellszobra, aki kora egyik legnagyobb ötvösművésze volt. A hídon keresztül vezet egy folyosó, ami összeköti a Pitti-palotát az Uffizi galériával. A híd oldalaira fecskefészekként kis műhelyek lettek építve, ahol aranyművesek dolgoztak, és dolgoznak ma is. Erről a jellegzetességéről lett világhíres az Aranyművesek hídja.

Bernini, Giovanni Lorenzo

Bernini, Giovanni Lorenzo

Bernini, Giovanni Lorenzo, született Nápoly 1598. meghalt Róma 1680. Olasz szobrász, építész és festő, Michelangelo után az újkor legnagyobb hatást kiváltó művész-egyénisége. Ha Michelangelo művészete a barokk kezdete, úgy Bernini stílusa a barokk beteljesülése. Különösen szobrászata jelenti új korszakot, az előzmények gyökérig menő felfrissítő átstilizálását. Egyfelől a fokozott megelevenítést a lélek benső s a forma külső mozgalmasságát, pátoszát hangsúlyozta, mely a festőiségben, a szilárd plasztikai formák elmosásában, a fény- és árnyhatások változatosságában nyilvánult meg, másfelől minden részletnek egybekomponálást az összhatásban való föloldását vallotta művészi eszményének. A fölépítés együttese, az architektúra ural nála mindent, melynek holt formáit a szobrászat s a festészet átjárja, és mozgalmas élettel tölti meg. Mesterien tudta az optikai csalódásokat építészeti kompozícióinak előnyére, a hatás nagyszerűségének fokozására kihasználni. Legkitűnőbb példa erre a római Szent Péter templom, melynek számítóan mesteri megoldásával, sokkal nagyobb méreteket varázsolt a szemlélő elé, mint amilyenek azok a valóságban. A festői fényhatásokat is nagyszerűen használta ki művészi kompozíciói számára.

Bessenyei Ferenc szobra

Bessenyei Ferenc szobra

Három évi várakozás, remény, izgalom után végre - úgy tűnik - semmi sem áll annak útjába, hogy szeptember 21-én, a magyar dráma ünnepén (Az ember tragédiája 1883-as bemutatójának évfordulóján), a Nemzeti Színház szoborparkjában felavassák Bessenyei Ferenc szobrát - hétfőn, június 30-án Jordán Tamás a Nemzeti Színház július 1-ig hivatalban levő igazgatója elfogadta a szobor gipszmásolatát, és ezzel engedélyezte annak bronzba öntését.

Budai vár, Mátyás-kút

Budai vár, Mátyás-kút

A Stróbl Alajos által készített kút egy sziklatömböt ábrázol, melyből forrás tör elő. A forrás felett Mátyás király áll vadászöltözetben, lábainál elejtett szarvas, körülötte kíséretének tagjai vadászkutyáikkal, melyek szomjukat oltanák a forrás vizéből.

Tuti menü