Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Leonardo da Vinci szobra a világhírű Milánói Scala Operaházzal szembeni téren látható. Pietro Magni készítette 1972-ben. A szobor talpazatán milánói művészek alakjai, akik Leonardo tanítván - Szobor, szobrok magazin
részletek »

Leonardo da Vinci szobra Milánóban

Képzűművészeti alkotások, szobrok, domborművek fényképes bemutatása
Szobor, szobrok magazin
Itt vagy: Szobor, szobrok magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Leonardo da Vinci szobra Milánóban
Leonardo da Vinci szobra Milánóban
Leonardo da Vinci szobra Milánóban (Pietro Magni 1972)
Leonardo da Vinci szobra a világhírű Milánói Scala Operaházzal szembeni téren látható. Pietro Magni készítette 1972-ben. A szobor talpazatán milánói művészek alakjai, akik Leonardo tanítványai voltak: Marco d’Oggiono, Giovanni Boltraffio, Cesare da Sesto és Andrea Salaino.
Leonardo az észak-itáliai településen Vinciben született 1452. április 15-én. Szülővárosa Firenze közelében található, neve fűzfát jelent.

Tanítómestere Andrea del Verrocchio volt Firenzében.
1482-ben Milánóba ment, ahol megfestette remekművét "Az utolsó vacsora" címmel. De mivel új, nem bevállt festési technikát alaklmazott, a kép minősége el kezdett romlani. Az évszázadok során sok kísérletet tettek a megmentésére.

A világhíres kép a milánói Santa Maria delle Grazie-kolostor refektóriumában látható. A templom, valamint kolostora és Leonardo képe 1980-ban felkerült a Világörökségi listára.

Írta: Schmidt Valéria
Hirdetés

Leonardo műveit okostelefonon is megcsodálhatjuk

Az iPhone-ra és iPadre letölthető alkalmazás "Leonardo helyszínei Milánóban" címet kapta. Az ötletgazda a Leonardo nevét viselő milánói Tudomány és Technika múzeuma volt, finanszírozását pedig a városi önkormányzat biztosította. Az okostelefonon használható program Leonardo (1452-1519) Milánóban töltött éveit kíséri végig. Bemutatja, hol és mit alkotott az 1482 és 1500 közötti időszakban, amikor a művész az észak-olasz városban élt Ludovico Maria Sforza herceg udvarában alkotott.
Az alkalmazás nem csak helyszíneket és alkotásokat sorakoztat fel. Az olasz és angol nyelvű program segítségével milánóiak és turisták ugyanazokat az utcákat járhatják be, ugyanazokat az épületeket látogathatják meg, ahol egykor Leonardo is megfordult.
Leonardo szobra Milánóban a Scala előtti téren Leonardo szobra Milánóban a Scala előtti téren
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Leonardo da Vinci, Milánó, Santa Maria della Grazie templom, Utolsó vacsora, szo
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-12-04 08:57:07
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü