Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Művészettörténet képes leírás - Szobor, szobrok.tlap.hu
részletek »

Művészettörténet - Szobor, szobrok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szobor.tlap.hu » Művészettörténet
Keresés
Találatok száma - 4 db
A román kor művészete

A román kor művészete

Jellemzői : Fő feladatának a keresztény templom építését tekintette, ami a legfontosabb művészi feladattá vált, a szobrászat, a festészet és a kézművesség minden erejét ezek díszítésére fordította. A kor művészetétől távol áll a naturalizmus.

Gótikus szobrászat

Gótikus szobrászat

A gótikus szobrászat folytatta a már ismert román kori szobrászi feladatokat: építészeti tagozatok, kapuk díszítése, síremlékek, de új műfajokat is teremtett: kegyszobor, szárnyasoltár, címerkő. A 13. század harmadik negyedében az építészetben is megjelent a francia királyság udvari stílusának hatása: természethű, eleven növényi ornamentika az építészeti tagozatokon. A hetvenes évekre datálható a budai Nagyboldogasszony-templom klasszikus gótikus szőlőleveles ornamentikája. A soproni ferences templom és a gyulafehérvári székesegyház ekkori fejezetei is természethű levéldísszel jelzik a klasszikus gótikus stílus jelenlétét. Ide köthető a pannonhalmi Porta speciosa növényi ornamentikája is.

Magyar szobrászat

Magyar szobrászat

Hazai szobrászatunkban két korszakot különböztetünk meg. Az első korszak a magyar királyság alapításától a XIX. sz. elejéig tart, a második e század negyvenes éveivel kezdődik. Az első korszakbeli szobrászat java részben hazai ugyan, de nincs egyéni és nemzeti jellege, a fönmaradt emlékek mestereinek nevét nem ismerjük, nem tudjuk, kik voltak, honnan jöttek. A második korszakbeli, eddig rövid életü szobrászat ugyszólván szemünk láttára keletkezett és fejlődik, határozottan egyéni és nemzeti jellegü művészet.

Szobor, szobrok magazin hírek
1504. szeptember 8. - Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése
1504. szeptember 8. - Michelangelo... Szerző: Tarján M. Tamás "Csak le kell kaparnom a nyers falakat, hogy másoknak is megmutassam azt a csodálatos jelenést, amit az én szemeim már látnak." (Michelangelo) 1504. szeptember 8-án leplezték le Firenzében Dávid világhírű szobrát, melyet az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alkotója, Michelangelo faragott ki, hároméves kitartó munkával. Dávid...
Szent István lovas szobra
Szent István lovas szobra Stróbl Alajos 1898-ban kezdte el első és szent királyunk bronz lovas szobrának az...
Leonardo da Vinci szobra Milánóban
Leonardo da Vinci szobra Milánóban Leonardo da Vinci szobra a világhírű Milánói Scala Operaházzal szembeni téren...
Reneszánsz szobrászat (15-16. század)

Reneszánsz szobrászat (15-16. század)

A reneszánsz művészeti stílus Firenze városállamában, sajátos gazdasági, politikai és kulturális viszonyok között alakult ki 1420 körül. Az Alpokon túl a 16. század első évtizedeitől fogva kezdett elterjedni. Ékes kivétel ez alól Magyarország, ahol Mátyás király és néhány humanista műveltségű, művészetpártoló püspök jóvoltából már az 1460-70-es évek táján gyökeret vert. Úgy tűnik, az új művészet befogadására itt ekkorra megértek a feltételek. Magyarországot Itáliához ugyanis a 14. századtól erősödő, főleg dinasztikus és kulturális kapcsolatok fűzték. A 15. század elejétől több itáliai művészetpártoló egyéniség került nálunk magas egyházi és világi állásba, s az ő közvetítésükkel a firenzei újításokat jól ismerő művészek telepedtek le hazánkban.

Tuti menü