Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szobrok a nagyvilágban képes leírás - Szobor, szobrok.tlap.hu
részletek »

Szobrok a nagyvilágban - Szobor, szobrok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szobor.tlap.hu » Szobrok a nagyvilágban
Keresés
Találatok száma - 6 db
1504. szeptember 8. - Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése

1504. szeptember 8. - Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése

1504. szeptember 8-án leplezték le Firenzében Dávid világhírű szobrát, melyet az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alkotója, Michelangelo faragott ki, hároméves kitartó munkával. Dávid szobrának története egészen a 15. század elejéig nyúlik vissza, amikor a város elöljárói elhatározták, hogy a Santa Maria del Fiore-katedrálisban tizenkét szobrot állíttatnak, melyek mindegyike egy-egy jelentős ószövetségi alakot mintázott volna. Az első alkotást, mely Józsuét ábrázolta, Donatello már az 1410-es években elkészítette, a másodikkal - ez viszont már Herkules lett volna - pedig fél évszázaddal később Agostino di Ducciót bízták meg. Mivel a mester egy esztendő után - 1464-ben - félbehagyta a munkát, a szobornak szánt márványtömb hosszú évtizedeken át a szabad ég alatt hevert, miközben a firenzeiek hasztalan próbáltak vállalkozó szellemű művészeket találni a monstrum kifaragásához. A Gigásznak nevezett, több mint öt méter magas tömb megformázására egészen 1501-ig kellett várni, amikor az Arno-parti város már a sokadik pályázatot hirdette meg; bár a munkával eredetileg egy tapasztaltabb művészt - például Leonardo da Vincit - akartak megbízni, a mindössze 26 esztendős Michelangelo végül rávette a firenzeieket, hogy inkább őt fogadják fel.

A 22 legötletesebb kültéri szobor a világon

A 22 legötletesebb kültéri szobor a világon

A Boredpanda ezúttal arra kéri olvasóit, töltsék fel azokat a szobrokat a lakhelyükről, amelyek szerintük a legötletesebbek, legszokatlanabbak. A falba ütköző hatalmas rovartól a 'vízben' (valójában a utcát borító betonban) félig elmerült vízilovaktól a már-már bizarrul élethű marhacsordát hajtó cowboyokig minden felbukkan a feltöltött képeken. És ami a legjobb, Budapest is képviselteti magát, méghozzá két szoborral is - de ha ez kevés, akár ti is tölthettek még fel fotókat. Addig is, lássuk a legérdekesebb szobrok közül (jó)néhányat!

Az amerikai Szabadság-szobor

Az amerikai Szabadság-szobor

Észak-Amerika legismertebb szobrát 1886. október 28-án Grover Cleveland elnök avatta fel. Azóta láthatják a New York-i kikötőbe érkező hajók utasai az ég felé nyúló Szabad­ság-fáklyát. Sok kivándorló számára e szobor jelképezte a szabadságot, szabadulásukat az óhazából. A szobor az Amerikai Egyesült Államok szimbóluma lett.

Szobor, szobrok magazin hírek
1504. szeptember 8. - Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése
1504. szeptember 8. - Michelangelo... Szerző: Tarján M. Tamás "Csak le kell kaparnom a nyers falakat, hogy másoknak is megmutassam azt a csodálatos jelenést, amit az én szemeim már látnak." (Michelangelo) 1504. szeptember 8-án leplezték le Firenzében Dávid világhírű szobrát, melyet az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alkotója, Michelangelo faragott ki, hároméves kitartó munkával. Dávid...
Szent István lovas szobra
Szent István lovas szobra Stróbl Alajos 1898-ban kezdte el első és szent királyunk bronz lovas szobrának az...
Leonardo da Vinci szobra Milánóban
Leonardo da Vinci szobra Milánóban Leonardo da Vinci szobra a világhírű Milánói Scala Operaházzal szembeni téren...
Benvenuto Cellini szobor a Ponte Vecchio közepén

Benvenuto Cellini szobor a Ponte Vecchio közepén

A Ponte Vecchio közepén található Benvenuto Cellini (1500-1571) mellszobra, aki kora egyik legnagyobb ötvösművésze volt. A hídon keresztül vezet egy folyosó, ami összeköti a Pitti-palotát az Uffizi galériával. A híd oldalaira fecskefészekként kis műhelyek lettek építve, ahol aranyművesek dolgoztak, és dolgoznak ma is. Erről a jellegzetességéről lett világhíres az Aranyművesek hídja.

Szent György-szobor, Kolozsvár

Szent György-szobor, Kolozsvár

A kolozsvári Szent György-szobor (románul Statuia Sfântului Gheorghe) a Farkas utcai református templom előtt áll, a hársfák alatt. Az eredeti művet 1373-ban készítette a kolozsvári testvérpár, Márton és György, és Prágában, a Hradzsin udvarán áll. I. Ferenc József király a prágai Szent György-szoborról két gipszmintát készíttetett, ezek közül az egyiket az Erdélyi Múzeumnak ajándékozta. Az 1900-as évek elején Kolozsvárott gyűjtést indítottak a gipszminta alapján készítendő bronzszobor felállítására. A másolat Róna József budapesti öntödéjében készült el és 1904. szeptember 28-án leplezték le az Arany János-téren (utóbb Szent György, Gheorghe Sion, Béke, jelenleg Lucian Blaga tér). 1960-ban, a Diákművelődési Ház építésekor a szobrot átköltöztették jelenlegi helyére.

Trevi-kút

Trevi-kút

A szökőkút három út találkozásánál épült fel, innen származik megnevezése is (Trivium). Az ókorban az Aqua Virgo vízvezeték végpontja volt, mely az Albani-dombság vidékéről szállította a friss vizet Marcus Vipsanius Agrippa Campus Martius-on (Mars-mező) levő thermáihoz. A Római Birodalom bukása után tönkrement vízvezetéket 1453-ban Aqua Vergine néven újíttatta fel V. Miklós pápa Róma vízellátási rendszerének kibővítése céljából. A legendák szerint i. e. 19-ben egy szűz (olasz nyelven vergine) segített a római mérnököknek megtalálni a vízvezetéket tápláló forrást.

Tuti menü