Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szobrok Magyarországon képes leírás - Szobor, szobrok.tlap.hu
részletek »

Szobrok Magyarországon - Szobor, szobrok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: szobor.tlap.hu » Szobrok Magyarországon
Keresés
Találatok száma - 27 db
A Károlyi-szobor Siófokon

A Károlyi-szobor Siófokon

Varga Imre, a Károlyi-szobor alkotója azt javasolja dr. Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének, hogy az eltávolításra ítélt tárgyat helyezzék át Siófokra a művész egyéb alkotásai mellé. Az így kialakítandó tragikomikus szoborparkban Károlyi alakja Kálmán Imréének a szomszédságába kerülne (tudják, a Csárdásfürstin és a Gräfin Maritza alkotójáé, akitől a Komm mit nach Varasdin, magyarul: Szép város Kolozsvár egyszerre vérpezsdítően és andalítóan csacsi melódiája származik).

A Pécsi 8-as huszárok emlékműve

A Pécsi 8-as huszárok emlékműve

A bronz dombormű négy rohamozó huszárt ábrázol. A legközelebbi a legnagyobb és a legplasztikusabban mintázott. Minden eleme - a nagy gesztusú mozgás, a ruhák, sörények lobogása, a huszárok minden mozdulata - a sodró lendületű huszárroham, a kivont kardok, a harci kedv, a legyőzhetetlenség demonstrálására szolgál. A szépen mintázott lovak minden porcikája valósághű, a vágta lábsorrend kivételével. A művész egy az évszázadok során kialakult és jól bevált sémát alkalmaz a vágtázó ló mozgásának érzékeltetésére. Balról a harmadik huszár lovának lábsorrendje az egyedül elfogadható. Természetesen ettől ez még így is nagyon szép és kifejező ábrázolása a magyar huszárságnak.

Budai vár, Mátyás-kút

Budai vár, Mátyás-kút

A Stróbl Alajos által készített kút egy sziklatömböt ábrázol, melyből forrás tör elő. A forrás felett Mátyás király áll vadászöltözetben, lábainál elejtett szarvas, körülötte kíséretének tagjai vadászkutyáikkal, melyek szomjukat oltanák a forrás vizéből.

Szobor, szobrok magazin hírek
1504. szeptember 8. - Michelangelo Dávid-szobrának leleplezése
1504. szeptember 8. - Michelangelo... Szerző: Tarján M. Tamás "Csak le kell kaparnom a nyers falakat, hogy másoknak is megmutassam azt a csodálatos jelenést, amit az én szemeim már látnak." (Michelangelo) 1504. szeptember 8-án leplezték le Firenzében Dávid világhírű szobrát, melyet az itáliai reneszánsz egyik legnagyobb alkotója, Michelangelo faragott ki, hároméves kitartó munkával. Dávid...
Szent István lovas szobra
Szent István lovas szobra Stróbl Alajos 1898-ban kezdte el első és szent királyunk bronz lovas szobrának az...
Leonardo da Vinci szobra Milánóban
Leonardo da Vinci szobra Milánóban Leonardo da Vinci szobra a világhírű Milánói Scala Operaházzal szembeni téren...
Erzsébet királyné szobrai és emlékhelyei

Erzsébet királyné szobrai és emlékhelyei

1898. szeptember 10-én Erzsébet királynét, Ferenc József hitvesét meggyilkolták. A halálhír nemcsak a Habsburg-családot, hanem az egész európai közvéleményt megrázta, ám legmélyebben talán a magyarokat sújtotta porba. Erzsébet legendája már életében hatalmasra nőtt, váratlan tragikus halála még nagyobbra duzzasztotta az iránta érzett tiszteletet, szeretetet, rajongást.

Fadrusz János szobrász

Fadrusz János szobrász

Szobrász. Zsellércsaládból származott. Négy elemit és két reáliskolai osztályt végzett Pozsonyban, majd lakatosinas lett. Felszabadulásakor díszkaputervével aranyérmet nyert, faragványai pedig általános elismerést keltettek. Így került 1875-ben zayugróci fafaragó intézetbe. Prágában katonáskodása alatt (1879-83) megismerkedett a neves cseh szobrásszal, Myslbekkel.

Festetics György ülőszobra Keszthelyen

Festetics György ülőszobra Keszthelyen

Keszthely életében és fejlődésében meghatározó szerepet játszó Festetics György szobrát születésének 250. évfordulója alkalmából, 2005-ben avatták fel Keszthely városközpontjában. Farkas Ferenc - Herman Lipót-díjas szobrászművész - készítette. Az egész alakos, a mecénás grófot ülő helyzetben, korhű öltözetben megjelenítő bronzszobor. A talapzat, a kör alakú tér és a teret körülvevő gyalogút is a kompozíció szerves része.

Kaposvár szobrai

Kaposvár szobrai

Kaposvár szobrai láthatók itt fotókkal, a helyszín megadásávál, az alkotó és az alkotás, ill. felállítás idejének a megjelölésével, pl. Rippl-Rónai József mellszobra, Bors István: Négy évszak c. műve, Párkányi - Raab Péter: Trianon,

Kert és szoborpark - Nemzeti Színház

Kert és szoborpark - Nemzeti Színház

A kert és a szoborpark, a színház külső környezetének megálmodója Török Péter kerttervező művész. A kert és annak szerves részét alkotó szoborpark, a Nemzeti Színház külső térben megfogalmazott folytatása. A színház tehát nem ér véget az épület falainál, a színháztörténet, a kertművészet-történet és az egyetemes építészettörténet segítségével olyan színházi idézetek jelennek meg a különböző díszletelemeken keresztül a kert meghatározott pontjain - akár egy domb belsejébe rejtve - melyek szoros kapcsolatban vannak a teátrumok világával.

Kiemelt köztéri szobrok

Kiemelt köztéri szobrok

Különböző köztéri szobrokat,emlékműveket mutatunk be Magyarországon. Tekintse meg a belföldi legjelentősebb köztéri szobrait és emlékműveit. Válogatott köztéri szobor, emlékmű ajánló. Turul emlékmű, Tatabánya, Országalma, Székesfehárvár, stb.

Hirdetés
Kiskirálylány - Marton László szobrászművész

Kiskirálylány - Marton László szobrászművész

Harlequin! - állapítottuk meg barátaimmal és mindannyian boldogok voltunk, amikor kiült a Duna-part korlátjára. Kiskirálylány - olvastuk a feliratát és nevettünk bájos kedvességén, ahogy túlméretezett köpenyében és koronájával elvarázsolja az arra járókat. Megszerettük. Hamar a város jelképe lett, nincs a napnak ma sem olyan órája, amikor ne állnának mellette turisták, hogy egy közös fényképen megörökítve magukkal vigyék a világ legkülönbözőbb pontjaira.

Kossuth Lajos szobor, Orosháza

Kossuth Lajos szobor, Orosháza

A talapzatot a szegedi Fischer János fiai cég készítette. Négy oldalát relief díszíti. Aranyozott háttér előtt egyiken a szószéken beszélő Kossuth, másikon a bevonuló katonák búcsúja, harmadikon a honvédek ágyúrohama, negyediken pedig Veres József Orosháza papképviselője

Kossuth szobor, Nyíregyháza

Kossuth szobor, Nyíregyháza

A Kossuth szobor Nyíregyháza Kossuth terén NyíregyházaKossuth terén a Városháza épületével szemben áll egy hatalmas talapzaton a Kossuth emlékmű. A bronzból készült Kossuth Lajos alakja egy kő kompozíció előtt áll, amely két küzdő emberalakot és a géniuszt ábrázolja. A szobor kompozíció alkotója Bethlen Gyula szobrász volt 1912-ben.

Különleges kerti szobrok gyártója

Különleges kerti szobrok gyártója

Magyarország vezető kertberendezési kerti dekorációs tárgyak szobrok, szökőkutak szakkereskedése, mely közvetlen importtal, kis- és nagykereskedelemmel foglalkozik. Termékeinket kertépítőknek, önkormányzatoknak, óvodák, iskolák közterületek parkosításához. Virágboltosok, városszépítés, rendezvényszervezők, vendéglátóhelyek, rendezvények, esküvők, kültéri dekorációs termékeinket. Kerthelyiségek zöldfelületek kialakításához, magánszemélyeknek, kerttulajdonosoknak környezetük szebbé tételéhez ajánljuk.

Mátyás király emlékmű Székesfehérvár

Mátyás király emlékmű Székesfehérvár

Melocco Miklós szobrászművész Mátyás-emlékművét a nagy király halálának 500. évfordulóján, 1990-ben avattak fel. A kompozíció gótikus-reneszánsz hangulatot varázsol a barokk környezetbe. A gótikus építészeti keretben Mátyás életnagyságú alakja áll, lábánál kedvenc oroszlánjai.

Nagyharsányi Szoborpark

Nagyharsányi Szoborpark

A nonfiguratív szobrokkal teli bánya öböl megkapó látványt nyújt. A Szársomlyó-hegy elhagyatott kőbányájában 1967-től alkottak olyan szobrászok, akiknek kísérletezési szándéka messze túlmutatott az akkori köztéri szobrászat lehetőségein.

Nepomuki Szent János szobrai

Nepomuki Szent János szobrai

Nepomuki János Közép-Európa legismertebb szentjei közé tartozik. A gyónási titok vértanúja, Csehország védőszentje. A legenda szerint Wolfflin János a kicsiny Pomuk (ma Napomuk) helységben született, Dél-Csehországban. A szegény sorból származó ifjú jogi tanulmányainak befejezése után gyorsan haladt fölfelé az egyházi ranglétrán. Mint egyházi méltóságot és jelentős szónokot egész Prága ismerte és szerette. IV. Vencel király felesége őt választotta gyóntatójául. Az igazságos, jóakaratú király egy sikertelen mérgezési kísérlet után bizalmatlanná és agresszívvé vált. Meg akarta tudni, mit gyónt a felesége. János a gyónási titok szentségére hivatkozva nem volt hajlandó megmondani. Ezért a király megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta. Egy csodás fényjelenség jelezte a királynénak, hol keressék a holttestet. A prágai Szent Vid-székesegyházban 1383-ban temették el.

Pécs kültéri szobrai

Pécs kültéri szobrai

Pécs kültéri szobrait ismerteti az oldal hangfájlokkal, fotókkal és videókkal színesítve, mint pl. Assisi Szent Ferenc szobra, Zsolnay Vilmos-szobor, Zrínyi Miklós szobor, Janus Pannonius-szobor, Hunyadi János lovasszobra, stb.

Tuti menü